пʼятниця, 27 березня 2020 р.

Флора Лівобережного Лісостепу України: XX. Araceae

Родина ароїдні (Araceae Juss.) - велика і різноманітна група сучасних однодольних, поширена переважно у тропічних і субтропічних регіонах. Загалом вона налічує понад 1800 видів. Це наземні або прибережно-водні трав'яні рослини з добре розвиненими кореневищами чи бульбами, деякі тропічні представники - епіфіти або ліаноподібні рослини з додатковими повітряними коренями. Листки дуже різноманітної форми, здебільшого диференційовані на пластинку і черешок, від цілісних до розсічених. Суцвіття - початок, на якому спіралеподібно розташовані дрібні малопомітні квітки з 4-6-членною оцвітиною або без неї, нерідко суцвіття-початок має яскраве покривце, яке приваблює комах. Плід - одно-багатонасінна ягода, нерідко яскраво забарвлена.

Дуже близькими до ароїдних є ряскові (Lemnaceae) та невелика група так званих "первинних ароїдних" (Proto-Araceae). Про філогенетичні зв'язки між цими групами можна почитати у моєму попередньому повідомленні. Загалом Araceae, Lemnaceae, Orontiaceae i Gymnostachidaceae формують єдину монофілетичну (пов'язану спільним походженням від єдиного предка) порівняно з іншими однодольними групу.

До родини Araceae належить чимало добре відомих і цікавих представників рослинного світу, які часто вирощуються в оранжереях і ботанічних садах: наприклад, монстера (Monstera), антуріум (Anthurium), аморфофалюс велетенський (Amorphophallus titanum (Becc.) Becc. ex Arcang.), діфенбахія (Diffenbachia) тощо. У природній флорі України поширені монотипний рід Calla L. (з єдиним видом Calla palustris L.), Arum L. (з 4-6 видами), а також чужорідний монотипний рід Pistia L. (з єдиним видом Pistia stratioides L., який у 2013 р. накоїв чимало галасу, масово поширившись у річці Сіверський Донець на Харківщині і спричинивши екологічну катастрофу - див.: Казарінова та ін., 2014). З цих трьох родів у Лівобережному Лісостепу України відсутній лише типовий рід родини - Arum L., поширений на території нашої країни у Криму (A. albispathum Steven ex Ledeb., A. elongatum Steven, A. orientale M. Bieb., можливо, також і A. maculatum L.), Лівобережному Злаково-Лучному Степу (A. elongatum - Луганська і Донецька обл.), Правобережному і Західному Лісостепу (A. alpinum Schott et Kotschy i A. besseranum Schott).

Отже, на території Лівобережного Лісостепу України трапляється два види родини Araceae, які належать до двох різних родів.

Таблиця для визначення родів
1. Прибережно-водна рослина з добре розвиненим стеблом і черговими округло-серцеподібними листками ... І. Calla L. (Образки)
- Водна рослина з редукованим стеблом і листками, зібраними кільцем ... ІІ. Pistia L. (Водяний латук)


I. Calla L. - Образки
1753, Species Plantarum, 2: 968; id. 1754, Genera Plantarum, ed. 5: 414.
Тип: C. palustris L. – Green in Hitchcock & Green, 1929, Proposals by British Botanists (International Botanical Congress, Cambridge (England), 1930, Nomenclature): 187.

Монотипний рід, поширений переважно у бореальній зоні Голарктики обох півкуль.

1. Calla palustris L. - Образки болотяні
1753, Species Plantarum, 2: 968.
Описано з Європи (‘in Europae borealis paludibus’).
Лектотип: Clifford Herbarium: 436, Calla 2 (BM 647351). – Lehmann in Jarvis & al., 1993, Regnum Vegetabile, 127: 28.
Протолог Calla palustris L. (цит. за: Linnaeus, 1753)

На болотах (переважно мезотрофних), у вільхових лісах. Дуже рідко. Вид відомий з Черкаської (Канівський р-н, с. Прохорівка), Харківської (Зміївський р-н, біля озера Лиман; Чугуївський рнн, околиці смт Малинівка) і Сумської (Лебединський р-н, с. Московський Бобрик; Охтирський р-н, с. Пристань) областей, наводився також і для Київської (околиці м. Переяслав-Хмельницький) та Полтавської (околиці м. Лубни) областей. Потребує охорони. Уключений до переліку регіонально рідкісних видів на територіях Київської, Сумської і Харківської областей.
Образки болотяні на березі озера між селами Пересіки і Сушибаби (Турійський р-н Волинської області)

II. Pistia L. - Водяний латук 
1753, Species Plantarum, 2: 963; id. 1754, Genera Plantarum, ed. 5: 411.
Тип: P. stratiotes L.

1. Pistia stratiotes L. - Водяний латук звичайний
1753, Species Plantarum, 2: 963.
Описано з Азії, Африки і Америки (‘in Asiae, Africae, Americae meridionalibus, natans’).
Лектотип: [зображення] ‘Kodda-pail’, Rheede, 1692, Hortus Malabaricus, 11: 63, tab. 32 – Suresh & al., 1983, Taxon, 32(1): 127.
Протолог назви Pistia stratiotes L. (цит. за: Linnaeus, 1753)
Зображення "Kodda-pail" з доліннеївської праці, обране лектотипом Pistia stratiotes L. (цит. за: Rheede, 1692)
У річках, каналах і ставках. Адвентивна рослина, відома з території ЛЛС поки що тільки з Харківської області, де її знаходили у річках Сіверський Донець, Уди і Лопань (Казарінова та ін., 2014). Відмічалася також у здичавілому стані у різних водоймах м. Києва (Лушпа, 2009; Прокопук, 2017), а також у м. Одесі (Mosyakin, Fedoronchuk, 1999).

Картосхема поширення видів родини Araceae на території Лівобережного Лісостепу України за дослідженими гербарними зразками:
1 - Calla palustris, 2 - Pistia stratiotes


Дивіться також інші повідомлення цієї рубрики:
Флора Лівобережного Лісостепу України: I. Lycopodiaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: II. Equisetaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: III. Ophioglossaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: IV. Salviniaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: V. Dennstaedtiaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: VI. Cystopteridaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: VII. Aspleniaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: VIII.Onocleaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: IX. Athyriaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: X. Thelypteridaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: XI. Dryopteridaceae 
Флора Лівобережного Лісостепу України: XII. Polypodiaceae 
Флора Лівобережного Лісостепу України: XIII. Ephedraceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: XIV. Pinaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: XV. Cupressaceae 
Флора Лівобережного Лісостепу України: XVІ. Nymphaeaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: XVII. Aristolochiaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: XVIII. Acoraceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: ХІХ. Lemnaceae

Немає коментарів:

Дописати коментар