суботу, 25 березня 2017 р.

Флора Лівобережного Лісостепу України: XII. Polypodiaceae

Завершую огляд папоротеподібних Лівобережного Лісостепу родиною Багатоніжкові (Polypodiaceae). З огляду на те, що ця родина представлена в Україні лише одним родом Polypodium L. з двома чи трьома видами, може скластися хибне уявлення, що вона є малочисельною. Насправді Polypodiaceae у світовій флорі охоплює понад 60 родів та 1600 видів (PPG I, 2016), хоча за бажанням у ній можна виділити декілька дрібніших родин - Loxogrammaceae (з двома родами Dictymia J. Sm. i Loxogramme (Blume) C. Presl, поширеними у Східній Австралії, на островах Тихого океану, у тропіках Азії та у Центральній Америці), Platyceriaceae (з двома майже виключно палеотропічними родами Platycerium Desv. і Pyrrosia Mirb.), Microsoriaceae (12 невеликих палеотропічних родів, найбільшими серед яких за числом видів є Microsorum Link i Lepisorus (J. Sm.) Ching), Drynariaceae (шість-десять родів і близько 150 видів), Grammitidaceae (найчисельніша з-поміж інших - близько 30 родів і 900 видів, у тому числі Ceradenia jungermannioides (Klotzsch) L.E. Bishop, Grammitis azorica (H. Schaef.) H. Schaef. i G. quaerenda Bolle, поширені в Європі на Азорських та Канарських островах). Монофілія кожної з таких груп таксонів нині є більш-менш чітко підтвердженою (Schneider & al., 2004; Schneider & al., 2008; Kreier & Schneider, 2006). У такому звуженому обсязі Polypodiaceae s.str. охоплює близько 10 родів та 300 видів. З них в Європі, крім трьох видів Polypodium (не рахуючи гібридів між ними), трапляється тільки Phlebodium aureum (L.) J. Sm., який росте на острові Мадейра і вважається там інтродукованою рослиною (Borges & al., 2008).
Вая Polypodium vulgare L.
Ваї інших представників Polypodiaceae флори Європи: а - Ceradenia jungermannioides (Klotzsch) L.E. Bishop; b i c - Grammitis azorica (Schaef.) Schaef.; d - Grammitis quaerenda Bolle (цит. за: Schaefer, 2001)
На жаль, питання щодо кількості видів у роді Polypodium L. (у тому числі й на території України) не є остаточно з'ясованим, існують різні точки зору. Наприклад, Ан.В. Єна (2012) переконаний, що у Криму росте не P. interjectum Shivas, а P. cambricum L. (=P. australe Fee); у працях М.М. Цвєльова (2004, 2012) та у нещодавньому огляді А.П. Шалімова зі співавторами (2015) для Криму вказаний P. interjectum, за даними цих авторів P. australe Fee у Криму відсутній, але росте на Кавказі. Потребують підтвердження також вказівки P. interjectum для території Карпат.

I. Polypodium L. - Багатоніжка
1753, Species Plantarum, 2: 1082.
Tип: P. vulgare L. – Smith, 1875, Historia Filicum: 88.
У літературі скрізь вказують, що тип роду вперше обрав іспанський ботанік Антоніо Хосе Каванільяс (Cavanilles, 1799, Anales de Historia Natural, 1(2): 115), однак у цій праці мова про типіфікацію не йде, автор лише вказує, що P. vulgare був єдиним видом роду, який він дослідив (див. для прикладу інші сторінки його публікації!). Тому вважаю, що тип вперше був чітко позначений Джоном Смітом.

1. Polypodium vulgare L. - Багатоніжка звичайна
1753, Species Plantarum, 2: 1085.
Описано з Європи ("in Europae rimis rupium").
Лектотип: "Herb. Burser XX: 14" (UPS). – Jonsell & Jarvis in Jarvis & al. 1993, Regnum Vegetabile, 127: 78 [не бачив].
Протолог Polypodium vulgare L. (цит. за: Linnaeus, 1753)

На сухих місцях у соснових, дубово-соснових і частково дубових лісах. Дуже рідко. Відомий з декількох локалітетів у Київській (Бориспільський і Переяслав-Хмельницький райони),  Полтавській (Гадяцький і Пирятинський райони) і Харківській (НПП "Гомільшанські ліси", біля с. Задонецьке Зміївського району - Безсмертна, Яроцька, 2013; очевидно, у цьому місці є заносною або здичавілою з культури рослиною) областях. Давні вказівки на зростання цього виду в околицях міст Полтави та Харкова нині не підтверджуються. Регіонально рідкісний вид на території Київської, Полтавської, Сумської та Чернігівської областей.
Polypodium vulgare L. на пагорбі у сосновому лісі біля с. Проців (Бориспільський р-н Київської обл.)
Polypodium vulgare L. - домінант трав'яного ярусу у грабово-дубовому лісі біля с. Краснокам'янки (АР Крим)

Картосхема поширення єдиного виду родини Polypodiaceae у Лівобережному Лісостепу України за дослідженими гербарними зразками:
1 - Polypodium vulgare
Дивіться також інші повідомлення цієї рубрики:
Флора Лівобережного Лісостепу України: XI. Dryopteridaceae 
Флора Лівобережного Лісостепу України: X. Thelypteridaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: IX. Athyriaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: VIII.Onocleaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: VII. Aspleniaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: VI. Cystopteridaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: V. Dennstaedtiaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: IV. Salviniaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: III. Ophioglossaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: II. Equisetaceae
Флора Лівобережного Лісостепу України: I. Lycopodiaceae

Немає коментарів:

Дописати коментар