вівторок, 10 березня 2020 р.

Експедиції-2020: Полтава (Пушкарівський ліс і Гришкін ліс, 5 березня)

Минулого тижня мав змогу відвідати Полтаву та оглянути два невеликі лісові масиви у західній частині міста - Пушкарівський ліс і Гришкін ліс.

Пушкарівський ліс разом з прилеглими до нього ділянками природної рослинності (каскад ставків та схили балок, які мають загальну назву Пушкарівська балка) досліджую вже досить давно і майже щорічно, починаючи з 2002 року. Загалом це цікавий природний комплекс, який заслуговує на детальну увагу - тут у міській зоні трапляється чимало як типових, так і рідкісних видів рослин, птахів і безхребетних тварин. Сам лісовий масив розташований між мікрорайонами Сади-1, Сади-2, Юрівка і Половки. Серед видів, які заслуговують на охорону, у цьому лісі трапляються тюльпан дібровний (Tulipa quercetorum Klokov & Zoz, "Червона книга України"; він же тюльпан лісовий у широкому розумінні - T. sylvestris L. s.l.), коручка чемерникоподібна (Epipactis helleborine (L.) Crantz, "Червона книга України") і проліска сибірська (Scilla siberica Haw., регіонально рідкісний у Полтавській області вид). Слід відзначити, що раритетна фітокомпонента флори зараз суттєво збідніла - раніше для Пушкарівського лісу за літературними даними вказувалися такі регіонально рідкісні види, як жеруха (зубниця) п'ятилиста (Cardamine quinquefolia (M. Bieb.) Schmalh., синонім - Dentaria quinquefolia M. Bieb.), ряст Маршаллів (Corydalis marschalliana (Willd.) Pers.), барвінок малий (Vinca minor L.). Усі вони нашими дослідженнями не підтверджуються. Однак у Пушкарівському лісі я зміг уперше на території Полтавської області знайти ряст проміжний (Corydalis intermedia (L.) Merat). Цей вид відомий з багатьох локалітетів на Сумщині та Харківщині, нерідко трапляється й в околицях м. Києва, але для Полтавщини досі був відомий лише з двох локалітетів - Пушкарівський ліс м. Полтави та байрачна діброва біля с. Мачухи Полтавського району (Гомля, Давидов, 2008; Давидов, 2011; Давидов, Гомля, 2019). Цікавим є той факт, що у лісах Розсошенського лісництва біля Полтави, які я досліджував у весняний період 2007-2019 рр. досить регулярно, ряст проміжний мені жодного разу не трапився. Цього року я вирішив перевірити, чи не росте раптом Corydalis intermedia у Гришкіному лісі - іншому невеликому лісовому масиві, розташованому близько 1 км на захід від Пушкарівського, на околиці мікрорайону Половки.

Деякі відомості про ранньовесняну флору Пушкарівського лісу можна знайти в одній з попередніх публікацій Блогу за 2017 рік. П'ятого березня була чудова сонячна погода, температура повітря досягла +16 градусів з а Цельсієм. По березі ставка вже почала активне квітування мати-й-мачуха звичайна (Tussilago farfara L.), представлена численними куртинами.

Мати-й-мачуха звичайна
На узліссі та у самому Пушкарівському лісі вже трапляються поодинокі квітки пшінки весняної (Ficaria verna Huds.).

Пшінка весняна
На жаль, незважаючи на тривалі пошуки, ряст проміжний у Пушкарівському лісі відшукати не зміг (очевидно, він зараз тільки проростає), але знайшов дві квітуючі особини рясту ущільненого (Corydalis solida (L.) Clairv.).

Ряст ущільнений
Також у Пушкарівському лісі спостерігав декілька особин метелика сонцевика чорно-рудого (Nymphalis xanthomelas), серед птахів - дятлів звичайного (Dendrocopos major) і середнього (Dendrocoptes medius), синицю велику (Parus major), підкоришника звичайного (Certhia familiaris), сойку (Garrulus glandarius), ворону сіру (Corvus cornix), костогриза (Coccothraustes coccothraustes), а по струмку на узліссі і в одному із ставків - декілька пар крижнів (Anas platyrhynchos).

Струмок у Пушкарівському лісі
Сонцевик жовто-рудий
Ворона сіра
Дятел середній
Синиця велика
Костогриз
Крижень на плесі ставка (зліва - самка, справа - самець)

Гришкін ліс розташований на західній околиці м. Полтави біля мікрорайону Половки. Про цей масив є окрема сторінка у Вікіпедії, а його флорі присвячено низка публікацій (Донченко, 2015; Смоляр, Донченко, 2015). Цей ліс я раніше не досліджував, тому було цікаво ознайомитися з його видовим різноманіттям. Серед ранньовесняних ефемероїдів у цьому масиві бачив проліску сибірську (Scilla siberica), яка росте тут у значній кількості, але, схоже, винищується мешканцями міста на продаж (уздовж стежок бачив окремі зірвані квітки, які, очевидно, випадали з букетів), пшінку весняну, медунку темну (Pulmonaria obscura).
Проліска сибірська - регіонально рідкісний у Полтавській області вид

Пшінка весняна
Медунка темна

Сам ліс, на жаль, з огляду на сильне засмічення справляє дещо гнітюче враження, а вода у струмку серед лісу має неприродно білий колір.

Разом з тим, є й приємні моменти. На одній з ділянок бачив перші квітуючі екземпляри переліски багаторічної (Mercurialis perennis L.), а у нижній частині схилу поруч зі струмком мені все ж вдалось знайти ряст проміжний (Corydalis intermedia (L.) Merat) у кількості лише двох особин: одна з квіткою, інша - з бутоном.
Переліска багаторічна
Ряст проміжний
Це третє місцезнаходження рясту проміжного на території Полтавської області. Він дуже поширеного в області рясту ущільненого (Corydalis solida) він добре відрізняється малоквітковими головчастими суцвіттями та цілісними приквітками (у C. solida суцвітті багатоквіткові і більш-менш видовжені, а приквітки майже завжди з добре помітними зубцями). Безперечно, Corydalis intermedia у Полтавській області як дуже рідкісний вид заслуговує на регіональну охорону.

Перелік публікацій, що містять відомості про рослинний покрив лісових масивів Пушкарівський ліс і Гришкин ліс:
  1. Гомля Л.М., Давидов Д.А. Рідкісні неморальні види рослин Полтавського району Полтавської області та проблеми їх охорони // Вісник Київського національного університету ім. Тараса Шевченка. Серія Інтродукція та збереження рослинного різноманіття. – 2007. – № 15–17. – С. 43–44.
  2. Гомля Л.М., Давидов Д.А. Доповнення до «Конспекту флори Лівобережного Придніпров’я» з Полтавського району Полтавської області // Науковий часопис Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова. Серія № 20. Біологія. – 2008. – № 2. – С. 3–11.
  3. Гомля Л.М., Давидов Д.А. Флора вищих судинних рослин Полтавського району. – Полтава, ТОВ "Фірма Техсервіс", 2008. – 212 с.
  4. Давидов Д.А. Нові види для флори лісів Роменсько-Полтавського геоботанічного округу // Укр. ботан. журн. – 2011. – Т. 68, № 2. – С. 195–204.
  5. Смоляр Н.О., Донченко Д.В. Урочище "Гришкин ліс" - осередок збереження лісової фіторізноманітності в м. Полтава // Проблеми відтворення та охорони біорізноманіття Україн: Матеріали Всеукраїнської науково-практичної конференції. - Полтава: Астрая, 2015. – С. 74-76.
  6. Донченко Д.В. Алгоритм заповідання біорізноманітності урочища "Гришкин ліс" у м. Полтава // Біологічні дослідження – 2015: збірник наукових праць. – Житомир: ПП «Рута», 2015. – С. 256–257.
  7. Давидов Д.А., Гомля Л.М. Нові види судинних рослин, запропоновані для регіональної охорони на території Полтавської області // Біологія та екологія. – 2019. – Т. 5, № 1. – С. 76–82.

Дивіться також попередні повідомлення цієї рубрики:
Експедиції-2019: Харківська обл. (29-30 березня)

Немає коментарів:

Дописати коментар