середу, 16 травня 2018 р.

Експедиції-2018: квітень

Починаю короткий огляд ботанічних поїздок, здійснених цьогоріч. Планів щодо польових виїздів на 2018 р. нині дуже багато, з червня по вересень маю намір подорожувати значно інтенсивніше, ніж у минулі два роки. Але у квітні, з огляду на відносно піздню весну та різні інші причини, вдалося здійснити тільки чотири поїздки.

Відкриття польового сезону відбулося 5 квітня у Броварському районі Київської області, де було оглянуто природні ландшафти біля населених пунктів Заворичі, Мокрець та Бервиця. У Заворичах та біля Мокреця я був уже декілька разів, а ось околиці Бервиці відвідую уперше. Було обстежено заплаву річки Трубіж, прилеглі до неї ділянки суходільних піскуватих лук, а також соснові, березово-соснові і частково вільхові ліси лівого берега долини Трубежа (Старобасаньське лісництво). Видів у стані квітування було, як Ви, мабуть, зрозуміли, тоді дуже мало (подекуди у лісах ще лежав сніг), але декілька цікавих знахідок усе ж відбулося. В одному місці у яру між Мокрецем і Бервицею у вільхово-березовому лісі знайдено велику популяцію хвоща зимуючого (Equisetum hyemale L.) - малопоширеної у Лівобережному Лісостепу рослини. Поруч з нею - численну популяцію котрогось з видів грушанки (Pyrola sp.; точнішу видову приналежність за відсутності квіток встановити не вдалося) - теж рідкісної для лісостепової зони України рослини. У вільшняках невеликими групами росте щитниця картузійська (Dryopteris carthusiana (Vill.) H.P. Fuchs), ваї якої на зиму не відмирають. По узліссях виявлені ліщина звичайна (Corylus avellana L.), верба козяча (Salix caprea L.), червець однорічний (Scleranthus annuus L.), перстач сивий (Potentilla incana G. Gaertn. & al.) тощо.
Квітує ліщина звичайна
Групи вай щитниці картузійської
Окрема вая щитниці картузійської
Розетки листків невідомого виду грушанки


Зарості хвоща зимуючого у вільхово-березовому лісі
Пагони хвоща зимуючого
Сніг на узліссі
Друга та третя поїздки відбулися 7 та 9 квітня в околицях села Дівички та між селами Дівички і Ковалин (Переяслав-Хмельницький район Київської області). Про Дівички я, здається, пишу вже у кожному повідомленні даної рубрики, тому дуже стисло. Основна мета цих двох експедицій - вивчення синузій ефемероїдів листяних та мішаних лісів на другій терасі р. Дніпра з метою підготовки відповідної наукової публікації. Так, поблизу Дівичок знайдені та описані синузії з домінуванням рястів проміжного (Corydalis intermedia (L.) Merat) і порожнистого (Corydalis cava (L.) Schweigg. & Koerte), а також анемони жовтецевої (Anemone ranunculoides L.). Між Дівичками та Ковалином знайдені численні популяції рястів проміжного, порожнистого і ущільненого (Corydalis solida (L.) Clairv.), а також пшінки весняної (Ficaria verna Huds.). Супутніми елементами цих синузій є медунка темна (Pulmonaria obscura Dumort.), фіалка запашна (Viola odorata L.), зірочки жовті (Gagea lutea (L.) Ker Gawl.), кінський часник черешковий (Alliaria petiolata (M. Bieb.) Cavara & Grande), копитняк європейський (Asarum europaeum L.), осока Мікелі (Carex michelii Host). А у дубово-сосновому лісі знайдено ще одну невелику популяцію регіонально рідкісного виду - псефелюсу сумського (Psephellus sumensis (Kalen.) Wagenitz).
Ряст проміжний
Псефелюс сумський
Пшінка весняна
Вільха клейка посеред поля озимини між Дівичками та Ковалином
Ряст ущільнений
Цікавою була й четверта поїздка, що відбулася 14 квітня у Бориспільський район Київської області. Були обстежені дубово-соснові і осиково-дубові ліси у масиві між селами Артемівка, Андріївка та Кучаків (стара назва - Кірове), а також прилеглі до лісів ділянки у долині річки Стара Красилівка. На жаль, у самому даному масиві синузій ефемероїдів знайти не вдалося, з ранньоквітуючих видів у невеликій кількості тут ростуть лише вже згадані копитняк європейський та медунка темна. У деревостані, крім дуба звичайного (Quercus robur L.), знайдені осика (Populus tremula L.) та береза повисла (Betula pendula Roth), на окремих ділянках висаджено сосну звичайну (Pinus sylvestris L.), ялину звичайну (Picea abies (L.) Karst.; дає помітний підріст), клен несправжньоплатановий (Acer pseudoplatanus L.), робінію несправжньоакацієву (Robinia pseudacacia L.), птелею трилисту (Ptelea trifoliata L.). На узліссях нерідко трапляються верба козяча (Salix caprea L.) і в'яз гладкий (Ulmus laevis Pall.). На порушених ділянках біля полів знаходив талабан польовий (Thlaspi arvense L.), молочай сонячний (Euphorbia helioscopia L.), вероніку витончену (Veronica polita Fr.), а у заплаві Старої Красилівки - вербу попелясту (Salix cinerea L.) та мати-й-мачуху звичайну (Tussilago farfara L.).
Річка Стара Красилівка у селі Артемівка
Загальний вигляд лісового масиву

Верба козяча на узліссі
Медунка темна

Копитняк європейський
"Черв'ячки" з опалих суцвіть осики
Талабан польовий
Річка Стара Красилівка у селі Кучаків
Ну, й на додачу - трохи зоологічного матеріалу з цих поїздок:
Щербатка с-біле (Polygonia c-album) на узліссі ліщинника за Дівичками
Сонцевики чорно-руді (Nymphalis xanthomelas) на пеньку за Дівичками
Сонцевик чорно-рудий на узліссі біля Дівичок
Довгохвоста синиця (Aegithalos caudatus) по краях вільшняка за Дівичками
Білий лелека (Ciconia ciconia) - мешканець села Артемівка
Майки (Meloe sp.) на полі біля Андріївки
Дивіться також попередні повідомлення цієї рубрики:
Експедиції-2017: березень
Експедиції-2017: квітень
Експедиції-2017: травень
Експедиції-2016: Дівички (17-18 квітня)
Експедиції-2016: Київ, ДВРЗ - Биківня (22 квітня)
Експедиції-2016: Київ, парк Дружби Народів (28 квітня)
Експедиції-2016: Корчі - Мотовилівка (29 квітня)
Експедиції-2016: Дівички - Ковалин (30 квітня, 2-3 травня)
Експедиції-2016: Гречаники - Веселе - Дівички (6 травня)
Експедиції-2016: Панфили - Яготин (7 травня)
Експедиції-2016: Русанів (13 травня)
Експедиції-2016: Вербки (27 травня)
Експедиції-2016: Маховик - Попівка (28 травня)
Експедиції-2016: Слободо-Петрівка (5 червня)

Немає коментарів:

Дописати коментар