неділя, 15 березня 2020 р.

Експедиції-2020: Талалаївка - Липове - Скороходове (Чернігівська і Сумська обл., 11-12 березня)

Нещодавно разом з дружиною мав змогу здійснити дводенну експедицію у смт Талалаївку та дослідити синузію ранньовесняних ефемероїдів у лісах південно-східної частини Чернігівської області і частково - південно-західної частини Сумської області (Роменський район).

Маршрут цей був обраний не просто так - навіть зараз у літературі майже відсутні відомості про рослинний покрив Талалаївського району Чернігівщини (окремі дані про поширення деяких видів і угруповань на території цього району можна знайти у роботах А.П. Тертишного і Г.М. Лисенка). Інформація про поширення та склад синузії ефемероїдів у лісах Талалаївщини нам також до сих пір була невідомою. Звичайно, нам дуже хотілося б знайти у цих лісах підсніжник звичайний (Galanthus nivalis L.) і анемону дібровну (Anemone nemorosa L.), які теоретично могли б тут траплятися: перший вид росте, наприклад, у великій кількості в Ічнянському національному природному парку, а також у Прилуцькому районі, тоді як другий вид як дуже рідкісна у Лівобережному Лісостепу рослина відомий тільки за давніми знахідками з Сумської області (околиці міст Суми та Ромни). На жаль, жодного з цих видів нам знайти не вдалося, хоча й без них поїздка вийшла дуже цікавою і продуктивною.

Свою увагу у перший день ми зосередили на північних околицях Талалаївки, звідки пройшли пішки до села Липове, дослідивши дубові ліси і схили балок поблизу цього населеного пункту. Ночували ми у палатці у дубовому лісі на схід від Липового, який адміністративно належить вже до Роменського району Сумщини (дальні околиці с. Посад). Другий день був присвячений дубовим лісам і балкам на захід від с. Липове, звідки ми дійшли пішки до с. Скороходове, а далі - до Талалаївки, звідки у другій половині дня 12 березня попрямували приміським поїздом до м. Бахмач, а вже звідти - до м. Києва.

У формуванні деревостану лісів біля с. Липове Талалаївського району Чернігівщини помітну роль відіграють дуб звичайний (Quercus robur L.), клен гостролистий (Acer platanoides L.), липа серцелиста (Tilia cordata Mill.), береза повисла (Betula pendula Roth), вільха клейка (Alnus glutinosa (L.) Gaertn., на зниженнях), трапляються окремі ділянки насаджень сосни звичайної (Pinus sylvestris L.; цей вид, безумовно, тут спеціально садили на окремих крутих ділянках схилів). Взагалі рельєф місцевості дуже хвилястий, з різкими перепадами висот (від 150 до 250 м над рівнем моря).
Байрачний дубовий ліс західніше вулиці Біла Гора у селі Липове
Вільховий ліс на зниженні неподалік озера
Посадки сосни звичайної на схилі біля озера

Найпоширенішими ранньовесняними видами у дубових лісах є анемона жовтецева (Anemone ranunculoides L.), ряст ущільнений (Corydalis solida (L.) Clairv.), пшінка весняна (Ficaria verna Huds.) і зірочки жовті (Gagea lutea (L.) Ker Gawl.).
Анемона жовтецева
Анемона жовтецева
Пшінка весняна
Ряст ущільнений
Зірочки жовті
Зірочки жовті

На окремих ділянках нерідко трапляються медунка темна (Pulmonaria obscura Dumort.), копитняк європейський (Asarum europaeum L.) і адокса мускусна (Adoxa moschatellina L.).
Медунка темна
Адокса мускусна
Копитняк європейський

Серед рідкісних видів біля с. Липове звертає на себе увагу регіонально рідкісна у Чернігівській та Сумській областях рослина - проліска дволиста (Scilla bifolia L.), яка трапляється тут місцями у дуже великій кількості і домінує у складі ранньовесняної синузії.
Проліска дволиста

Цікавими є ліси на схід від с. Липове, розташовані вже у Сумській області. Тільки у цих масивах ми змогли знайти ряст порожнистий (Corydalis cava (L.) Schweigg. & Koerte), переліску багаторічну (Mercurialis perennis L.), а біля струмка серед лісу - невеликі групи жовтяниці черговолистої (Chrysosplenium alternifolium L.) - малопоширеної у Лісостепу рослини, яка також вже розпочинає квітування.
Жовтяниця черговолиста

Ряст порожнистий

Переліска багаторічна

Серед регіонально рідкісних видів листяних лісів нам вдалося знайти й проліску сибірську (Scilla siberica Haw.), яка у невеликій кількості трапляється у дубовому лісі між селами Липове і Скороходове. Цей вид на Талалаївщині росте на північній межі свого ареалу і, безперечно, потребує охорони.
Проліска сибірська
Цікавими також є двоє представників грибів - один з видів роду саркосцифа (Sarcoscypha), який зрідка трапляється на вологих місцях у дібровах біля с. Липове (крайня східна околиця), за с. Посад та між селами Липове і Скороходове, а також невідомий слизовик (міксоміцет), знайдений у дубовому лісі на крайній східній околиці с. Липове.
Той самий слизовик

Саркосцифа

На жаль, на схилах балок, досліджених нами біля Липового, жодних ранньоквітуючих видів не трапилося, а на перелогах ми бачили окремі особини вероніки стрункої (Veronica polita Fr.), грициків звичайних (Capsella bursa-pastoris (L.) Medik.) та різушки Таля (Arabidopsis thaliana (L.) Heynh.).
Загальний вигляд однієї з балок

Також не можу не похизуватися деякими зоологічними знахідками. Серед метеликів у цій поїздці я зміг сфотографувати сонцевика жовто-рудого (Nymphalis xanthomelas), а серед птахів - снігура (Pyrrhula pyrrhula), горихвістку чорну (Phoeniculus ochruros) і вівсянку звичайну (Emberiza citrinella).
Вівсянка звичайна
Горихвістка чорна
Сонцевик жовто-рудий
Снігур
 Загалом, ця поїздка вийшла дуже цікавою і подарувала нам з дружиною купу приємних і незабутніх вражень.

Користуючись нагодою, хотів би повідомити, що усі фотографії, які роблю під час експедицій, я завантажую на ресурс iNaturalist і ви можете переглядати їх і слідкувати за моїми поїздками (якщо вам це цікаво) за цим посиланням: https://www.inaturalist.org/observations/davydovbotany


Дивіться також попередні повідомлення цієї рубрики:
Експедиції-2020: Полтава (Пушкарівський ліс і Гришкін ліс, 5 березня)
Експедиції-2019: Харківська обл. (29-30 березня)

Немає коментарів:

Дописати коментар