середу, 27 квітня 2016 р.

Цікава інформація з архіву журналу Phytologia Balcanica

Про Sicyos angulatus L. (Cucurbitaceae) у Болгарії:

Tzonev R. Sicyos angulatus (Cucurbitaceae): a new adventive species for the flora of Bulgaria // Phytologia Balcanica. – 2005. – 11(1). – P. 67-68.

Цікаво проаналізувати фотографію цього виду, зроблену автором, у порівнянні з його типовим зразком, що зберігається у гербарії Британського Природничого музею у Лондоні (BM), а також з фотографіями цього виду в інтернет-мережі. Добре помітно, що для роду Sicyos характерними ознаками є жовтувато-зелений колір квіток, менш розсічені пелюстки та більш "кутасті" листки.

Фрагмент ключа М.М. Цвєльова для визначення родів родини Cucurbitaceae ("Флора Восточной Европы. Том 9", СПб, 1996) виглядає так:


Втім, це не така вже й новина: відомий бельгійський ботанік Філіп Верлове (Filip Verloove), фахівець з вивчення адвентивної флори Середньої Європи, також відзначає, що вказівка Sicyos angulatus для Болгарії помилкова: http://alienplantsbelgium.be/content/sicyos-angulatus

Однак у 2013 році вийшла книга "Invasive Alien Species of Vascular Plants in Bulgaria" Ани Петрової, Владіміра Владімірова і Валєрія Георгієва. У ній є вказівки на інші місцезростання Sicyos angulatus на території Болгарії, а також авторські фотографії, що цілком відповідають цьому виду (див. стор. 268-271).

Немає коментарів:

Дописати коментар