понеділок, 5 лютого 2024 р.

Нові видання: Синиченко О. Скарбниця української мови. Природа. Словник понять (2021)

 Мій колега - професор Дмитро Васильович Дубина - нещодавно люб'язно проінформував про появу дуже цікавого видання, підготовленого відомим українським філологом Олексою Пантелійовичем Синиченком. Незважаючи на те, що ця книга під назвою "Скарбниця української мови. Природа. Словник понять" вийшла друком ще в 2021 році, вважаю, що про неї все ж слід написати детально, оскільки вона може мати певний інтерес і для вітчизняних учених-ботаніків.

Головним призначенням цього словника, як стверджує його укладач, є допомога в пошуку потрібного словазі сфери природи. Тобто його можна розглядати як своєрідний тлумачний, орфографічний, фразеологічний словник, основою якого є терміни, пов'язані з біорізноманіттям.


Візуально книга виглядає дуже гарною і солідною, як за обсягом (понад 1000 сторінок!), так і за вагою вона помітно перевищує, наприклад, добре відому багатьом з моїх читачів "Червону книгу України. Рослинний світ", видану в 2009 році. Своєрідною є структура цього словника - вона складається з десяти окремих розділів, кожний розділ при цьому поділений на десять гнізд (з нумерацією від 100 до 199), а кожне гніздо - на частини, позначені літерами. Такий оригінальний розподіл дозволяє досить зручно орієнтуватися в цьому словнику, шукаючи потрібне слово за допомогою алфавітного покажчика термінів, розташованого в кінці книги.

Найцікавішими для нас, безперечно, є розділи 13 і 14, присвячені базовим поняттям в морфології та систематики рослин, їхнього практичного застосування тощо. Крім опису понять, укладач наводить численні приклади їхнього застосування, що є дуже корисним.

Ця книга, безперечно, буде надзвичайно корисною для усіх любителів вивчати природу нашої країни - перш за все, для ботаніків-аматорів, студентів, аспірантів, викладачів середніх загальноосвітніх та вищих навчальних закладів, а також для усіх вітчизняних ботаніків, які хочуть глибше пізнавати українську мову і правильно вживати ті чи інші поняття та наукові терміни. На жаль, цього словника поки немає в електронному вигляді, але сподіваюся, що згодом він стане доступним для багатьох зацікавлених в ньому осіб і в такій формі.

Немає коментарів:

Дописати коментар