вівторок, 23 листопада 2021 р.

Булавоносець сірий – нова чужорідна рослина для Харківської області

З цією знахідкою пов’язана цікава історія. Ще 28 липня 2019 року під час подорожі потягом з Києва до Куп’янська я з вікна потяга побачив на пісках біля платформи «Безлюдівка» рослину, яка була дуже схожою на булавоносець сірий (Corynephorus canescens (L.) P. Beauv.) – вид, який є досить характерним для пісків Полісся і у великій кількості перед цим був знайдений мною у лісостеповій зоні на боровій терасі р. Дніпро між Києвом і Переяславом, а у 2018 р. – на північній околиці Полтави, неподалік військового полігону у Вакуленцях. В останньому місці булавоносець сірий, безперечно, є чужорідною рослиною, скоріше за все, занесеною військовою технікою, оскільки літературні відомості про його наявність на території Полтавщини повністю відсутні. На жаль, у 2019–2020 рр. я не мав можливості відвідати це місце і повторно проїхав потягом повз цей локалітет 22 червня 2021 року. Натомість користувач ресурсу iNaturalist з логіном «kiof» 1 серпня 2021 року сфотографував у цьому ж місці невизначену ним рослину родини злакових (Poaceae), яка, на мій погляд, також могла належати до Corynephorus canescens, але певні сумніви у мене ще лишалися. І ось у п’ятницю 19 листопада 2021 року усі ці сумніви вдалося розвіяти – я відвідав Безлюдівку і з'ясував, що там справді росте саме булавоносець сірий! Нарешті вдалося підтвердити наявність цього виду у Харківській області не лише фотографіями, а й гербарними зразками, які незабаром будуть передані на зберігання до гербарію Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України (KW).

Причому у цьому місці неподалік озера Підборівське булавоносець сірий росте у величезній кількості і місцями домінує у рослинному покриві або співдомінує з осокою колхідською (Carex colchica J. Gay). Немає жодних сумнівів, що для Харківщини цей вид є чужорідною рослиною, оскільки будь-які літературні дані щодо його поширення в області мені лишилися невідомими (нагадаю, що завдяки роботам видатного вітчизняного ботаніка Ю.М. Прокудіна та його учнів злаки у Харківській області вивчені ледь не найкраще у порівнянні з іншими регіонами України!). Можна прогнозувати подальше розселення цього виду на пісках Харківщини. Детальна інформація про його поширення у Лівобережному Лісостепу подана в одній з моїх свіжих наукових публікацій, але зі зрозумілих причин інформація про Харківську область у цій праці відсутня, так само як не зазначено ще один новий локалітет, знайдений мною улітку цього року у Чалівському лісництві неподалік Полтави.

Фотографії булавоносця сірого з Харківської області (доступні також в онлайн-проєкті  iNaturalist: спостереження 1 спостереження 2)






 

1 коментар: