неділю, 12 березня 2017 р.

Віталій Вершковський: До 125-річчя з дня народження

На початку 2017 виповнилося 125 років з дня народження маловідомого широкому колу науковців вітчизняного ботаніка Віталія Вершковського (1892-1967).
(Фото взяте з сайту: http://bg.sfedu.ru/glavnaya/istoriya.html)

Віталій Миколайович Вершковський народився 9 січня 1892 року у місті Остер Чернігівської губернії. Навчався в Імператорському Варшавському університеті, який закінчив у 1914 році, отримавши ступінь кандидата природничих дисциплін. Під час навчання він познайомився з відомим ботаніком Вікентієм Фердинандовичем Хмельовським, який у 1901 р. був призначений екстраординарним професором цього ж університету, а до того працював у Харківському університеті та Інституті сільського господарства та лісознавства у Новій Олександрії (нині - місто Пулави на південному сході Польщі). Саме за ініціативи В.Ф. Хмельовського Віталій Вершковський по закінченню навчання був залишений на кафедрі ботаніки Варшавського університету, де працював на посаді лаборанта у відділі морфології та систематики рослин.

У 1915 році у зв'язку з наступом німецьких військ та початком Першої світової війни Імператорський Варшавський університет був евакуйований у м. Ростов-на-Дону, де В.Ф. Хмельовський та В.М. Вершковський продовжили свою роботу на природничому відділенні фізико-математичного факультету. У 1917 році Віталій Вершковський був обраний приват-доцентом, а у 1920 р. - професором Північно-Кавказського, а згодом - Донського та Ростовського-на-Дону державного університету імені В.М. Молотова (нині - Південний федеральний університет). Разом з В.Ф. Хмельовським він був ініціатором створення та автором проекту закладання ділянок ботанічного саду у м. Ростові-на-Дону, датою заснування якого вважається 1927 рік, та був призначений його першим директором. У цей самий час Вершковський одержав ступінь доктора біологічних наук за сукупністю опублікованих праць (без захисту дисертації). Спільно з професорами О.Ф. Флєровим та І.В. Новопокровським він також вважається одним із засновників гербарію Ростовського університету (1936 р.). Пізніше Вершковський працював директором Північно-Кавказької дослідної станції лікарських і технічних рослин (залізнична станція "Каяла") та брав активну участь у роботах Всесоюзного інституту каучуку та гутаперчі, розшукуючи нові каучуконоси для флори СРСР.

У науковій діяльності Віталія Вершковського можна чітко виділити два періоди: "варшавський" та "ростовський". Саме перший період безпосередньо пов'язаний з вивченням флори та рослинності України з огляду на те, що вже під час навчання він зацікавився ботанічними дослідженнями території його батьківщини - тодішнього Остерського повіту Чернігівської губернії. У працях Вершковського є відомості не тільки про конкретні місцезнаходження видів рослин, а й перші геоботанічні описи досліджених ним ділянок та назви виділених асоціацій рослинних угруповань. Тому його праця "Растительность средних и легких суглинков" (1917 р.) представляє надзвичайно великий науковий та історичний інтерес як одна з перших вітчизняних геоботанічних публікацій.

Публікації про Віталія Вершковського:
1. Липшиц С.Ю. Русские ботаники: Биографо-библиографический словарь. Т. 2. - М.: Изд. МОИП, 1947. - С. 92-94. 
2. История ботанического сада ЮФУ [Електронний ресурс]. 
3. История Академии биологии и биотехнологии им. Д.И. Ивановского ЮФУ [Електронний ресурс].

Список робіт В.М. Вершковського, які стосуються флори та рослинності України:
1. Вершковский В.Н. О некоторых растениях, собранных в области песков и области лесса Остерского уезда Черниговской губернии // Варшавские университетские известия. – 1915. – С. 1–11.
2. Вершковский В.Н. Растительность серокоричневых средних суглинков // Протоколы общества естествоиспытателей Варшавского университета. - 1915. - С. ? [не бачив].
3. Вершковский В.Н. О нахождении редких растений в Остерском у. Черниговской губ. - Козелец, 1916. - С. 1-10 [не бачив].
4. Вершковский В.Н. Растительность средних и легких суглинков. В кн.: Работы из Ботанического сада и Ботанического кабинета Императорского Варшавского университета. Кн. 2. - Ростов-на-Дону, 1917. - С. 5-112.
5. Вершковский В.Н. Флора Остерского уезда Черниговской губернии // Варшавские университетские известия. - 1917. - С. 1-86.
6. Вершковский В.Н. [Растительность серо-коричневых суглинков по исследованию в даче у Скрипчина Остерского и Козелецкого у. Черниговской губ.] // Протоколы заседаний общества естествоиспытателей при Донском университете. Кн. 1. Годы 1916-1918. - Ростов-на-Дону, 1919. - С. 2-3 [не бачив].
7. Вершковский В.Н. [Растительность средних и легких суглинков] // Протоколы заседаний общества естествоиспытателей при Донском университете. Кн. 1. Годы 1916-1918. - Ростов-на-Дону, 1919. - С. 10-11 [не бачив].
8. Вершковский В.Н. Материалы к вопросу о географическом распространении и топографическомраспределении вида. В кн.: Дневник Всесоюзного съезда ботаников в Москве в январе 1926 года. Москва, 1926. С. 4445.

Немає коментарів:

Дописати коментар