пʼятницю, 3 лютого 2017 р.

Бібліографія: Ботанический журнал, издаваемый отделением ботаники Императорского Санкт-Петербургского общества естествоиспытателей (1906-1908)

"Ботанический журнал, издаваемый отделением ботаники Императорского Санкт-Петербургского общества естествоиспытателей" (1906-1908) є одним з попередників таких видань, як "Русский ботанический журнал", "Журнал Русского ботанического общества" и "Ботанический журнал СССР". Як відомо, вже у кінці ХІХ ст. "Труды Санкт-Петербургского общества естествоиспытателей" почали виходити окремими незалежними випусками по кожному з відділень товариства: ботаніки, зоології та фізіології тварин, геології та мінералогії. Окремим випуском виходили й протоколи засідань усіх відділень, об'єднані в одному томі. У 1906 р. був надрукований 35-ий том "Трудов....", в якому вперше поряд з традиційною назвою "Труды Санкт-Петербургского общества естествоиспытателей. Отделение ботаники" на титульному аркуші було зазначено: "Ботанический журнал".

Вийшло три томи видання з такою назвою, по вісім номерів у кожному з томів (деякі номери були здвоєними). Редактором перших двох томів був Б.О. Федченко, а третій том (з огляду на зайнятість Федченка у підготовці першого тому "Русского ботанического журнала") редагували В.Л. Комаров і В.М. Сукачов.

Датам фактичної появи окремих номерів журналу (мають важливе значення для вирішення питань пріоритету у таксономії) присвячена спеціальна публікація Олександра Доуельда.
Дати виходу окремих номерів видання (цит. за: Doweld, 2012)

 Перелік статей, опублікованих у виданні "Ботанический журнал, издаваемый отделением ботаники Императорского Санкт-Петербургского общества естествоиспытателей" (1906-1908):

1906 - Том 1
Повний текст цього тому можна завантажити у бібліотеці "Флора и фауна".

1907 - Том 2

Доступні такі праці з даного тому:

1908 - Том 3
Доступні такі праці з даного тому:
Фактичним продовженням цього видання є "Русский ботанический журнал" (1908-1915), бібліографія якого подана у попередньому повідомленні цієї рубрики.

Немає коментарів:

Дописати коментар